Tuesday, 18 April 2017

Rayyan Kena Epilepsy

Assalamualaikum.

Sedikit perkongsian apabila Rayyan kena epilepsy. Apa itu epilepsy? Secara ringkas Epilepsy - pergerakan aneh, pengsan dan sawan. Sawan atau tarik adalah rangsangan elektrik yang berlaku didalam otak secara tiba-tiba yang menyebabkan berlakunya perubahan dalan tingkah laku atau aktiviti kanak-kanak tersebut. Ini dapat dilihat jika kanak-kanak diam seketika, tiba-tiba keliru atau hilang kesedaran, kaki dan tangan menjadi keras/kejang, kaki dan tangan menyentak-yentak atau tiba-tiba jatuh ke lantai.

Inilah cerita macam mana Rayyan boleh kena. Kitorang dapat panggilan dari rumah pengasuh yang menyatakan Rayyan lain macam (ada tanda-tanda epilepsy). Orang yang jaga anak kitorang telefon suruh kitorang datang tengok sendiri keadaan Rayyan. Masa sampai kat rumah pengasuh Rayyan dah lemah dan tidak bermaya. Kitorang pun tak jangkan benda ni akan berlaku dan kena pada Rayyan. Ye la, Rayyan tak demam apa-apa langsung. Masa hantar kat rumah pengasuh pun dia aktif. Semua berlaku dengan begitu pantas.

Masa nak bawa ke hospital dalam keadaan cemas, kitorang hanya mampu berdoa Rayyan tak apa-apa. Ye la tak pernah lalui situasi macam ni. Bawa kereta pun macam orang gila sebab nak cepat takut dan risau sangat keadaan Rayyan yang lemah tak bermaya. Dalam otak kitorang tak fikir apa. Masih tertanya-tanya kenapa boleh jadi macam ni. Jantung macam nak jatuh masa tengok Rayyan lemah tak bermaya. Sampai hospital terus masuk tempat kecemasan. Doktor periksa dan beri ubat. Lepas 5 minit doktor periksa diorang cakap Rayyan kena epilepsy. Syukur Rayyan tak apa-apa.


Kitorang minta doktor buat pemeriksaan lanjut dengan lebih teliti. Buat x-ray dan ct scan untuk otak. Epilepsy ni bahaya sebab melibatkan otak. Lebih baik periksa je semua untuk elak benda-benda tak elok jadi in future. Lepas periksa semua doktor cakap Rayyan tak apa-apa. Tiada pendarahan atau kecederaan kat kepala Rayyan. Syukur!


Lepas selesai periksa semua, doktor nasihatkan Rayyan kena tahan di wad untuk pemeriksaan lanjut. Tapi masalahnya hospital yang kitorang pergi tu tak ada bilik kosong (Hospital Columbia Setapak). Kitorang minta pindahkan Rayyan ke hospital yang lain untuk pemerikasaan lanjut. Kitorang pindahkan Rayyan ke Prince Court KL.

Sampai di Prince Court, Rayyan kena buat pemeriksaan sekali lagi untuk pengesahan dia kena epilepsy. Sejam juga la buat pemeriksaan baru la Rayyan dapat masuk wad untuk pemerhatian seterusnya. Doktor datang periksa dan cakap esok kena buat EEG test untuk periksa kalau ada elektrik berlebihan dalam sel otak Rayyan. 


Esoknya Rayyan kena buat EEG test. Kalau nak buat EEG test ni kena dalam keadaan tidur. Rayyan mula-mula tidur. Tapi masa pasang wayar-wayar tu dia terbangun. Agak susah juga bila Rayyan tak selesa bila dipasangkan wayar sekitar kepala dia. Untuk buat EEG test ni sekurang-kurangnya kena 30 minit dalam keadaan tidur. Alhamdulillah Rayyan dapat buat EEG test dalam masa 1 jam walaupun pada mulanya Rayyan menangis tak selesa.


Lepas sehari duduk dekat wad, Rayyan beransur pulih. Nampak la Rayyan makin ceria dan ada interaksi dengan kitorang. Lebih aktif dari hari sebelumnya. Makan dan minum pun tiada masalah. Cuma Rayyan tak nak minum susu dan berak untuk 2 hari tu. Doktor cakap Rayyan kena monitor takut akan jadi lagi nanti. Kena lebih berjaga-jaga la. Result EEG test pun Alhamdulillah semua baik dan normal. Tak ada apa yang serius. Syukur!


Lepas 4 hari 3 malam kat hospital, Rayyan dah boleh discharge. Yeayyy! Alhamdulillah. Terima kasih pada semua yang mendoakan kesihatan Rayyan. Tak lupa juga yang datang melawat Rayyan. Terima kasih sangat-sangat. Apa yang boleh kitorang cakap kalau apa yang jadi pada anak kita, kita kena sentiasa sabar dan jangan cepat mengelabah. Faham sangat, keadaan cemas kan kadang-kadang tak boleh berfikir dengan betul tapi kalau boleh cuba jangan terlalu emosi nanti akan jadi lebih teruk. Sentiasa positif dan berdoa.

Itu saja kali ni. Ini sedikit perkongsian tentang epilepsy yang terjadi pada anak kitorang. Untuk maklumat lebih lanjut korang boleh google atau rujuk pakar yang lebih arif tentang epilepsy ni. Teruskan doa Rayyan tak akan kena balik epilepsy ni. Amin.

Sekian saja, assalamualaikum.

Friday, 14 April 2017

Movie Review : Fast & Furious 8

Assalamulaikum.

Rasanya macam dah lama tak update blog ni. Hehehe. Kali ni kitorang nak buat movie review filem Fast & Furious 8. Filem yang kitorang rasa ramai yang follow dari filem pertamanya. Kitorang berkesempatan pergi tayangan perdana pada 11 April 2017 yang lalu. Jadi macam mana filem ni? Ni review dari mata kitorang.


Apa yang boleh kitorang review, dari segi jalan cerita filem ni tidak cliche. Susuan jalan cerita yang kemas dan korang tak boleh jangka apa yang akan jadi dan korang akan ternanti-nanti apa akan jadi lepas tu. Agak tertekan juga bila dapat tau Torretto mengkhianati pasukan dan keluarganya sendiri. ARGH! Torretto jadi jahat bersebab. Nak tau apa sebeb dia korang kena la tengok. Story line best!

Dari segi lakonan pula, tak payah lah nak komen. Semua pelakon membawakan watak mereka dengan cukup baik! Tak sangka Hobbs boleh jadi lawak sekejap walaupun badan sado. Ada unsur lawak kat situ. Tapi secara keseluruhan lakonan semua watak sangat terbaik! Tip top la orang kata. Syabas buat semua pelakon!

Dari segi aksi dalam filem pula, mula je movie dah ada racing kereta. kereta terbang masuk dalam laut. Kau rasa? Mula-mula dah best. Belum tengah movie. Lagi lah best! Susunan jalan cerita dan aksi yang selari dengan situasi. Dulu aksi guna kereta, motor dan kereta kebal. Kali ni siap ada kapal selam. Memang A! Kalau lebih lagi aksi lagi best.

Moral of the story filem ni membawakan elemen kekeluargaan yang sangat tinggi. Dari filem 1 sampai nombor 8. Semangat brotherhood tu sangat kuat dan erat. Back to back filem ni akan terapkan nilai kekeluargaan. Ending filem mesti ada makanan dan doa kesyukuran. Very good message lah!

Secara keseluruahnnya kitorang bagi 5 bintang! Yeayyy! Filem wajib tonton 2017. Siapa tak pergi tengok dia rugi. Hehehe! Kalau ada masa pegi serbu wayang tengok ok! Itu saja review dari kitorang. Sebelum tu korang tengok la video babah didil membebel buat review Fast & Furious 8 ni.


Bye. Assalamualaikum.