Sunday, 13 November 2016

Pengalaman di Tunku Azizah Women & Children's Hospital

Assalamualaikum.

Mesti yang ramai tanya, kat mana mrsaidil bersalin? Untuk entry kali ni, kitorang akan cerita dan beritahu korang pengalaman bersalin mrsaidil dekat mana. Untuk bersalin anak kedua kitorang ni, kitorang memilih untuk bersalin di hospital swasta. Kenapa nak bersalin dekat hospital swasta? Jawapannya nak merasa bersalin kat tempat yang berbeza dan rasa sendiri pengalaman bersalin di hospital kerajaan dan hospital swasta. Haaa gitu. Masa bersalin anak pertama (kembar), mrsaidil bersalin dekat hospital kerajaan (Hospital Ampang). Jadi tak salah kita cuba hospital swatsa kan.


Macam mana hospital swasta tu? Hospital mana? Kitorang memilih Tunku Azizah Women & Chilren's Hospital untuk bersalin anak kedua ni. Selepas mendapat review dan bacaan dari orang ramai. Kitorang buat check up bulanan dekat situ. Ada juga buat check up di klinik kesihatan kerajaan juga untuk buat back up. Secata purata, check up bulanan masa mengandung dikenakan bayaran dalam lingkungan RM120. Kalau ada ubat mahal sikit. Tapi servis dia memang terbaik. Boleh pilih doktor mana yang korang nak. Kitorang memilih doktor Zanariah. Doktor Zanariah sangat la baik dan macam mak-mak ok. Sangat prihatin dengan mrsaidil. Kitorang bagi 5 bintang. TERBAIK!

Macam mana pula servis lepas admit dan suasana dekat Tunku Azizah Women & Children's Hospital ni? Ok ke tak? Secara peribadi, kitorang anggap tempat dan servis yang diberikan tersangat la bagus. Mungkin hospital ni tak la besar mana, sebab tu mereka boleh menjaga kebajikan setiap pelanggan dia. Untuk bersalin dekat hospital ni, dia ada 3 pakej yang disediakan. Boleh pilih ikut budget yang korang ada.

1. 6 bedded ward - RM2400 (Normal) / RM6300 (Caesarean)
2. Single room - RM2500 (Normal) / RM6500 (Caesarean)
3. Suite - RM2700 (Normal) / RM6900 (Caesarean)


Kitorang pilih pakej single room dengan harga RM2500. Lebih privacy sebab bilik sorang. Kalau nak acah-acah lebih selesa dan bayar lebih, boleh ambil Suite. Beza pun cuma RM200. Sepanjang mrsaidil admit, layanan dari nurse yang bertugas sangat baik. Kitorang bagi 5 bintang!


Macam biasa bila mrsaidil dah masuk labour room. Hanya suami je dibenarkan teman. Orang lain tak boleh masuk ok. Sepanjang menunggu masa nak bersalin, mraidil ada bersama mrsaidil. Masuk labour jam 2.00 pagi. Mrsaidil tahan contractions sementara tunggu bukaan sampai 10cm baru boleh bersalin. Sakit contractions hanya tuhan saja yang tahu sakitnya macam mana. Tapi mrsaidil cakap contractions masa bersalinkan kembar dulu macam tak sakit sangat berbanding bersalin kali kedua ni. Mungkin sebab anak perempuan kot. 



Apa yang menarik sepanjang tahan contractions tu, diorang sediakan kurma untuk ibu makan bagi memudahkan bersalin dan juga boleh guna untuk tahnik anak lepas bersalin. Bagus ya! Dalam masa 2 jam contractions, mrsaidil dok bising cakap sakit sakit sakit, tapi nurse yang bertugas malam tu sangat bagus. Beri kata semangat dan menjalankan tugas dengan baik. Erti kata lain berpengalaman la walaupun mrsaidil dah meronta-ronta nak meneran. Tapi masa tu bukaan baru 8cm. Kalau teran juga mungkin akan koyak dan bleeding. Tunggu punya tunggu sampai doktor sampai. Akhirnya mrsaidil selamat bersalin jam 4.15 pagi. Alhamdulillah. Syukur semuanya selamat! Mraidil dapat potong sendiri tali pusat baby ok. Sup sap sup sap, dalam masa 15-20 minit gitu baby dan mrsaidil siap. Boleh la pegang baby dah mraidil azankan. Servis tip top terbaik!


Semuanya dah selamat. Syukur alhamdulillah! Servis dan layanan yang baik dari pihak hospital. Terima kasih buat doktor Zanariah dan juga 2 nurse yang bertugas malam tu, memang terbaik dan tersangat baik servis. Kitorang rasa lega sangat semuanya selamat. TERIMA KASIH! Bila dah selamat bersalin, duduk la dekat bilik sendiri sementara tunggu untuk discharge. Sebab mrsaidil bersalin jam 4.15 pagi dan tak tidur lagi kat hospital, kena la duduk dan tidur kat hospital sehari. Dapat la berehat sebelum balik.


Sebelum mrsaidil discharge. Kena settlekan payment dulu dengan bayaran RM2500 ikut pakej yang kitorang ambill. Masa masuk hospital admit, korang kena bayar deposit 50% dari harga pakej yang korang ambil. Masa discharge hanya bayar baki 50% bayaran. Tak susah pun. Kitorang decide nak sunatkan baby terus. Bayaran untuk sunatkan baby RM60 untuk baby perempuan. Kalau baby lelaki tak sure berapa. Tapi kalau nak sunat baby lelaki kena buat temu janji. Settle buat bayaran. mrsaidil boleh discharge dan balik rumah. YEAYYY!

Itulah sedikit perkongsi dan pengalaman kitorang/mrsaidil masa bersalin dekat Tunku Azizah ni. Secara keseluruhannya. Memang tak ada yang kurang dan kitorang sangat selesa bila ada dekat hospital ni. Nak cakap lebih-lebih pun tak guna sebab servis yang disediakan memang terbaik, tip top, kelas A. Kitorang suka! Kitorang bagi 5 bintang! Hehehe.

Jadi kepada bakal ibu diluar sana. Kalau nak bersalin dekat hospital swasta, kitorang cadangkan pergi la Tunku Azizah Women & Children's Hospital ni. Ianya pilihan yang tepat. Sangat berbaloi dengan bayaran yang dikenakan. Sangat recommended! 

Baiklah, itu saja perkongsian kitorang untuk kali ni. Harapnya dapat membantu ya. Maklumat lanjut korang boleh pegi facebook Tunku Azizah ni. Jumpa lagi untuk entry akan datang.

Assalamualaikum.

Mrsaidil Selamat Bersalin

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, mrsaidil selamat bersalin pada 8 November 2016 jam 4.15 pagi di Hospital Tunku Azizah, Kuala Lumpur. Baby apa ya? Mrsaidil selamat melahirkan seorang bayi perempuan yang comel dan cantik. Hehe. Terima kasih pada semua yang mendoakan perjalanan bersalin selamat dan berjalan lancar. Amin.

Ramai yang ucap tahniah atas kelahiran baby baru kitorang ni. Terima kasih kitorang ucapakan! Makin bertambah ahli keluarga kitorang. Dulu berempat, sekarang berlima. Cukup ada anak lelaki dan perempuan. Syukur alhamdulillah!

Nak tengok baby girl kitorang macam mana? Ni kitorang tunjuk eksklusif dalam blog ni dulu. Tempat lain tak tengok upload lagi tau. Hehehe. Tadaaaa!


Tunjuk gambar dari sisi tepi je. Gambar dari atas nampak penuh kemudian kitorang upload ya! Hehehe. Nama anak siapa? Haaa, kitorang reveal dekat dalam blog ni juga. Eksklusif juga. hehehe! Nama anak kitorang Noor Khaleesh Wafiyya Binti Aidil. Nama ni mrsaidil yang bagi. Kalau nak tau maksud nama tu, boleh tanya mrsaidil ok. Akhirnya terjawab persoalan korang yang nak tengok gambar dan nama baby baru kitorang ni. Hehehe.

Jom layan sedikit video yang sempat babah didil buat lepas mrsaidil bersalin. Ada juga tunjuk muka baby sikit. Hehehe



Sekali lagi, terima kasih kitorang ucapkan pada semua yang mendoakan kelancaran mrsaidil bersalin. Nantikan video yang akan datang. InsyaAllah kitorang akan update lagi perkembangan hidup kitorang ni. Harap korang sudi tengok. Keluarga kitorang yang tak seberapa ni. Amin. Seperti biasa jangan lupa follow kitorang dekat sosial media. Jumpa lagi untuk entry akan datang!

Assalamualaikum.

Top 5 RT Paling Banyak Dari Twitter Mrandmrsaidil (September 2016)

Assalamualaikum.

Seperti biasa, recap bulanan  untuk RT dan like paling banyak dekat twitter. Agaknya tweet apa yang banyak dapat RT dan like eh? Jom kita tengok.

Nombor 1: 6100+ RT, 2300+ Likes

Nombor 2: 437 RT, 197 Likes

Nombor 3: 213 RT, 85 Likes

Nombor 4: 177 RT, 66 Likes

Nombor 1: 164 RT, 96 Likes

Korang ada RT atau Like tweet kitorang ke tak? Ke tak follow lagi? Hehe. Meh follow kitorang cepat! Itu saja recap untuk kali ni.

Assalamualaikum.

Wednesday, 2 November 2016

Movie Review : Upin Ipin Jeng Jeng Jeng

Assalamualaikum.

Siapa je tak tau kartun Upin Ipin ni. Rasanya semua orang tau kan. Kitorang berkesempatan pergi menonton movie terbaru Upin Ipin Jeng Jeng Jeng pada malam gala yang diadakan pada 1 November 2016 di MM Cineplex e@Curve. Macam mana movie Upin Ipin Jeng Jeng Jeng ni? Best ke tak? Jom baca review kitorang ni!


Secara keseluruhannya sangat menghiburkan! Untuk kanak-kanak la. Untuk orang dewasa not bad. Kitorang ingat movie ni 100% animasi. Tapi sebenarnya filem manusia biasa yang dicampur dengan animasi Upin Ipin. Sangat impress dengan teknik cgi yang digunakan. Nampak smooth dan tak kantoi sangat. Tu patut diberi pujian.

Ok, kisah Upin Ipin Jeng Jeng Jeng ni pasal Aqish dan kawan-kawannya yang tinggal dekat rumah anak-anak yatim yang dijaga oleh Kak Noreen selepas ayah Noreen meninggal dunia. Amanah ayah Noreen untuk terus sambung jaga rumah anak-anak yatim tu, tapi tiba-tiba datang abang jahat nak rampas dan jual tanah tu. Dari situ mula la cerita macam mana diorang berusaha untuk selamatkan rumah anak-anak yatim. Dapat ke mereka selamatkan rumah anak-anak yatim tu? Kena la tengok sendiri nanti. Tak kan nak cerita semua kan. Overall jalan cerita ok dan tak bosan.

Dari segi lakonan pula, pelakon cilik Puteri Balqis tak ada masalah untuk bawakan watak. Cuma kitorang rasa banyak sangat scene sedih dan menangis untuk Balqis. Untuk Sara Ali, Gambit, Awie dan Remy Ishak. Well blend together, serasi berlakon bersama. Yang best David Teo pun berlakon ok. Hehe. Ramai juga pelakon kanak-kanak dalam cerita ni. Tak tau nama tapi well known juga. So part lakonan kanank-kanak tak mengecewakan. Overall dari segi lakonan semuanya baik.

Apa lagi yang menarik? Tak boleh la cerita semua. Korang kena la tengok sendiri nanti. Tak rugi untuk korang tengok movie ni. Boleh bangga la dengan filem Upin Ipin ni sebab buatan anak Malaysia. Meh layan trailer filem Upin Ipin Jeng Jeng Jeng ni!


Jadi korang jangan lupa tonton filem Upin Ipin Jeng Jeng ni di pawagan pada 24 Novemver 2016. Kasi pecah panggung ya! Bawa anak-anak sedara mara adik kecil yang comel menonton. Memang tak rugi! Anak kitorang tengok pun tak menangis sebab fokus tengok Upin Ipin. Hehehe!

Selamat menonton!

Assalamualaikum.