Thursday, 27 October 2016

Movie Review : Doctor Strange

Assalamualaikum.

Nak buat review movie baru, Doctor Strange. Semalam berkesempatan untuk tengok dekat wayang. Seperti biasa, soalan yang orang akan tanya "best ke tak cerita tu?". Ni adalah jawapa yang boleh kitorang bagi untuk soalan tersebut.


Movie Doctor Strange best! Kenapa best? Dari segi jalan cerita tak complicated. Senang untuk faham. Kisah seorang doktor  bernama Strange yang boleh dikatakan power dalam bidang bedah membedah. Kemudian dia ditimpa kemalangan dan tangan dia rosak teruk. Masih hidup tapi ada masalah dengan jari jari dia sebab tisu tangan dia rosak teruk akibat kemalangan tu. Cuba untuk ubati tangan dengan pelbagai cara. Tapi masalah Doctor Strange ni dia ada sifat ego yang sangat tinggi bajet dia paling power sampai menidakkan hukum (kitorang rasa lah). Lepas tu? Kena la tengok sendiri kat wayang. Hahaha!

Dari segi efek grafik memang baik. Paling best tang bangunan pusing pusing tunggang terbalik. Scene lawan yang tak berapa banyak sangat sebab cerita ni pasal magik. Jadi scene lawan lawan tu tak sepower cerita Marvell yang lain. Overall tak mengecewakan. Masa tengok cerita ni korang kena teliti betul betul, baru la korang akan faham kesinambungan dunia realiti dan dunia magik ni. Yang penting korang boleh tengok jasad dan roh manusia terpisah. Part tu pun macam cool. Hehehe

Kesimpulannya, korang kena la tengok cerita ni kat wayang. Berbaloi dan sesuai untuk tontonan santai. Kitorang bagi 4 bintang. Yeayyy! Kalau korang masih tak dapat tangkap macam mana cerita tu, boleh tengok trailer ni. Mana tau kitorang bagi review ni macam tak berapa clear. Hehehe!


Selamat menonton!

Assalamualaikum.

Wednesday, 26 October 2016

Nak RM50? #mrandmrsaidilgiveaway

Assalamualaikum.

Dah lama tak buat giveaway. Jadi kali ni kitorang buat lagi. Yeayyy! Kitorang nak bagi RM50 kat korang ni. Takkan tak nak? Ke tak heran? Hehehe. Tak susah pun nak sertai. Mana tau rezeki, dapat la duit poket RM50.


Macam mana nak sertai? Ikut langkah langkah ini (kena buat dekat instagram):

1. Follow instagram mrandmrsaidil
2. Repost gambar ini, tag 3 akan anda dan hashtag #mrandmrsaidilgiveaway
3. Tarikh tutup giveaway 21 Oktober 2016
4. Pemenang akan dipilih secara rawak dalam cabutan undi

Haaa, senang je kan? Tak susah pun. Sertai la sekarang sebab last day nak join 31 Oktober 2016. Khabarkan pada kawan kawan semua ya. Tak cuba tak tau. Selamat mencuba!

Assalamualaikum.

Sunday, 16 October 2016

Makan di Kueh 13

Assalamualaikum.

Review terbaru dari kitorang. Yeayyy! Kitorang dapat info ni melalui facebook. Ada orang share pasal tempat ni, so kitorang pergi la sendiri untuk rasai apa yang best dekat sana. Nama tempat tu adalah Kueh. Apa yang best dekat Kueh ni ya?

Apa yang menariknya pasal kedai ni adalah dia menyediakan lebih 20 jenis kuih muih traditional melayu. Haaa, rambang mata nak pilih yang mana. Nampak semua sedap! Kalau boleh nak cuba semua sebab ada kuih muih yang rare dan susah nak dapat. Dibawah satu bumbung, boleh la korang rasa semua kuih muih traditional yang diorang jual. Nyum Nyum nyum! Ni antara kuih muih yang ada (yang masih ada masa kitorang datang).









Camne? Bestkan kuih muih dia. Pernah jumpa ke tak kuih muih ni? Hehehe. Macam mana pula keadaan kedai Kueh ni? Tempat makan yang agak luas. Boleh la dalam 100-150 orang makan dalam satu masa. Konsep yang simple dan dekorasi yang urban urban traditional gitu. Nak makan kena order dekat kaunter, beratur ok.




Macam mana? Ok tak review kitorang ni? Ada rasa nak pergi dan cuba makan kat sini? Hehehe. Kalau nak pergi, senang je. Korang boleh pergi dekat seksyen 13 Shah Alam. Kedai ni betul betul sebelah kedai Nasi Lemak Cinta Sayang. Waze je, pasti sampai. Kalau nak view lebih menarik, meh tengok video yang kitorang sempat rakam ni.


Jadi korang semua, selamat mencuba ok!

Assalamualaikum.

Monday, 10 October 2016

Da'i Niezal Juara Da'i Pendakwah Nusantara musim ke 4

Assalamualaikum.

Semalam berlangsung Pentas Akhir Da'i Pendakwah Nusantara musim ke 4 di TV3. 3 peserta akhir Da'i Saiful, Da'i Niezal dan Da'i Nasrul berentap untuk bergelar juara. Ramai yang menjangkakan Da'i Saiful bakal bergelar juara. Tetapi nasib menyebelahi Da'i Niezal, beliau begitu yakin di pentas akhir sekali gus dinobatkan sebagai juara.

Apa yang boleh kitorang katakan, pada malam tu Da'i Niezal memang memberikan persembahan yang terbaik. Tazkirah yang menusuk kalbu dan apa yang disampaikan membawa kesan kepada kitorang. Babah didil tengok secara langsung. Jadi memang boleh meleleh la air mata. Tapi tahan je, control macho. Syabas Da'i Niezal!

Juara membawa pulang wang tunai RM50,000, 2 pakej Umrah dan barangan Almas. Saguhati pula menerima wang tunai RM5,000, sebuah tablet pintar dan barangan Almas. Tahniah pada 3 peserta akhir yang memberikan persembahan yang baik. Kitorang suka! Hehehe.

Jom kita tengok sikit gambar yang sempat babah didil snap masa Pentas Akhir Da'i Pendakwah Nusantara musim ke 4. Check it out!










Babah didil kerja, so dapat la shoot gambar yang best masa Pentas Akhir Da'i ni. Hehehe! Kitorang harap rancangan ni akan berterusan untuk musim yang baru. InsyaAllah. Program bagus harus diteruskan untuk masa akan datang. Yeayyy!

Sekian saja untuk kali ini.

Assalamualaikum.

Friday, 7 October 2016

Review Hotel Grand Bluewave JB

Assalamualaikum.

Nak buat review sikit pasal hotel yang babah didil menginap masa dekat JB hari tu. Hotel tu adalah Grand Bluewave. Hotel ni dekat bandar JB. Jadi senang la kalau korang nak keluar jalan-jalan bandar JB atau ke Singapura. Macam mana hotel tu? Ok ke tak?

Ni review dari babah didil. Secara keseluruhannya, bilik yang best dan memuaskan hati. Besar dan selesa, dapat pula pemandangan kolam renang dan negara Singapura dari tingkap bilik. Memang terbaik lah! Overall memang A! Tak mengecewakan. boleh bagi 4 bintang! Harga hotel? Kena la check dekat internet. Hehehe. Sebab lain bilik lain harga dia. Ni view bilik yang babah didil duduk.




Kalau korang ke JB, cuba la menginap di Hotel Grand Bluewave ni. Dekat bawah hotel tu ada 1 cafe hipster. Jalan kaki je dah sampai. Hehe. Ok lah. Itu saja review kali ni. Tunggu review hotel lain pula ya.

Assalamualaikum.

Wednesday, 5 October 2016

Makan di Pots & Pans JB

Assalamualaikum.

Babah didil berkesempatan untuk cuba makan dekat cafe hipster masa pergi JB hari tu. Seperti biasa bila dah jumpa cafe baru dan hipster kat luar KL, mesti la kitorang nak buat review. Apa nama cafe tu? Cafe hispter tu adalah Pots & Pans. Korang pernah pergi? Kalau tak pernah pergi meh baca review kitorang ni.


Bagi kitorang, dekorasi dalam cafe yang sangat minimal tanpa serabut kepala nak letak benda-benda tak penting dan merepak. Just simple dekorasi dah nampak cool. Dia tak buat fancy fancy sebab mungkin cafe ni sedikit kecil dekat bangunan yang lama. Bab makanan pula, banyak juga pilihan. Dari starters, entree, pasta dan desserts. Minuman pula ada coffee, tea, milkshake dan lain-lain. Korang boleh la pilih makanan apa yang korang nak ya.


Untuk review, babah didil cuba makan salted egg yolk prawn pasta. Apa rasa? Untuk cubaan kali pertama, rasa dia sangat sedap! Sangat sangat sangat sedap! Memang recommend la kalau korang nak cuba. Rasa dia padu melekat! Tapi kalau ada makan dengan cili potong lagi kick! Hahaha. But overall memang sedap!

Harga pula macam mana? Bagi kitorang harga dia sangat berpatutan dan mampu beli la. Tak mahal, tak murah sangat. Average la orang kata. Boleh la datang balik kalau korang teringin. Hehehe. Cakap banyak tak guna, apa kata korang tengok sedikit video review masa babah didil berkungjung ke Pots & Pans ni:


Kalau korang datang JB, jangan lupa singgah ok. Lokasi cafe ni terletak di No 15, Jalan Bukit Meldrum 80300, Johor Bahru. Kalau susah sangat follow je diorang dekat Instagram, Facebook ok!


Apa apa pun, cafe ni memang best dan terbaik! kitorang bagi 4 bintang! Yeayyy! Ada lagi tempat best untuk kitorang review? Bagi cadangan dekat ruangan komen dibawah. 

Assalamualaikum.