Monday, 4 April 2016

Jalan-jalan Australia (Melbourne)

Assalamualaikum.

Ok ni adalah entry sambungan travel ke Sydney hari tu. Kalau korang tak baca atau dah lupa boleh klik sini untuk baca. Ok?

Kitorang bergerak dari Sydney ke Melbourne naik kapal terbang. Korang boleh la pilih syarikat penerbangan apa yang korang nak naik. Cari yang tambang murah sudah. Kitorang naik Jet Star. Perjalanan dari Sydney ke Melbourne mengambil masa dalam 2 jam 30 minit macam tu. Kalau tak nak naik flight, korang boleh naik bas. Tapi naik bas lagi lama la nak sampai.


Mendarat je dekat airport Melbourne, seperti biasa bergerak ke hotel. Sebab duduk lebih kurang 3 hari kat Melbourne, korang boleh sewa kereta untuk memudahkan perjalanan korang. Dari airport bergerak ke tempat sewa kereta dan terus pergi ke tengah bandar sebab hotel kat sana. Perjalanan dari airport nak ke bandar mengambil masa dalam 30 minit.


Sampai hotel je kitorang rehat sebab acah-acah penat travel dari Sydney kan. Kitorang duduk dekat Ibis Style Hotel. Not bad la hotel tu, yang penting hotel ni dekat tengah bandar. Senang nak gerak ke mana-mana. Hari pertama kat Melbourne habis macam tu je sebab fokus untuk rehat dan biasakan cuaca yang ada macam 4 musim. Kejap sejuk, kejap panas. Kalau tak percaya datang la ke Melbourne!


Hari ke dua kitorang mulakan dengan pergi jalan-jalan dekat tengah bandar Melbourne je. Kitorang pergi Queen Victoria Market. Kiranya tempat ni macam tempat shopping souvenir yang murah. Ada juga pasar basah kat situ. Best untuk korang yang suka shopping barang yang murah. 


Habis jalan-jalan dekat Queen Vitoria Market kitorang sambung pergi tempat shopping barang murah. Dia lebih kurang macam JPO kalau kat Malaysia. Nama tempat tu kitorang lupa. Hahaha! Tapi still dekat dengan bandar. Habis jalan dekat tempat tu, kitorang sambung pula pergi Bourke Street. Kat situ banyak kedai yang korang boleh pergi untuk shopping. Tapi paling besar kedai kat situ adalah H&M. 


Selesai hari kedua dekat Melbourne. Memang motif dia berjalan untuk shopping je. Sebenarnya ada la tempat best untuk korang pergi shopping. Tapi kitorang tak sempat nak pergi semua dalam masa sehari. Antara tempat yang best untuk korang singgah shopping adalah Collins Street, Block Arcade, Melbourne Central dan banyak lagi lah. 

Hari ke tiga dekat Melbourne, destinasi yang kitorang nak tuju adalah Bathing Box Brighton Beach. Perjalanan dari bandar Melbourne ke tempat tu mengambil masa dalam 1 jam. Kitorang bergerak ke sana naik kereta. Sampai je tempat tu, seperti biasa ambil gambar dan tengok permandangan yang cantik. 



Tempat ni jadi cantik sebab ada rumah kecil yang ada pelbagai warna buat tempat tu jadi unik. Pantai dia boleh mandi kalau korang nak mandi. Dari situ juga korang boleh nampak view keseluruhan bandar Melbourne.

Masa kat Melbourne korang boleh guna public transport atau sewa kereta. Kalau duduk kat bandar naik je public transport. Ada tram yang kena bayar dan ada tram yang free. Kalau tak nak naik tram pun korang boleh jalan kaki je. Sebab kat tengah bandar kan, pusing-pusing kat tempat yang sama.

Bab makanan pula, kat Melbourne adalah tempat paling senang nak cari makanan halal. Banyak restoran yang menyediakan makanan yang halal. Antara restoran yang famous adalah Zam Zam, Block M, Little Malaysia dan banyak lagi lah.  

Keseluruahn 3 hari dekat Melbourne sebenarnya tak cukup masa untuk pergi semua tempat yang menarik kat Melbourne ni. Ada banyak lagi tempat yang korang boleh pergi. Cuma kena travel lebih hari la kalau nak completekan semua tempat tu. But its a good experience berada dekat Melbourne. Kitorang lebih prefer pergi Melbourne dari pergi Sydney sebab Melbourne macam havoc sikit. Hahaha!

Antara tempat lain yang best korang boleh pergi adalah Yarra River, Horsier Lane (tempat graviti), Federation Square, St Kilda Beach, Eureka Skydeck Tower, Twelve Apostles, Great Ocean Road, Maru Koala & Animal Park, Flinders Street Station dan banyak lagi lah. Korang google je ok! Hehehe.

Sekian saja perkongsian kitorang masa dekat Melbourne Australia. Mungkin entry ni tak banyak sangat membantu korang kalau korang nak travel ke Melbourne, tapi kitorang mampu kongsi pengalaman kitorang berada dekat Melbourne. Apa-apa pun Melbourne best!

Kalau korang ada duit lebih travel la ke Melbourne, tak payah pergi banyak kali. Pergi sekali pun dah cukup untuk rasai pengalaman berada di negara orang. Ok?

Assalamualaikum.

No comments:

Post a comment