Monday, 2 March 2015

Tips kurus selepas bersalin

Assalamualaikum.

Bila baca tajuk blog kali ni mesti ramai ibu-ibu yang lepas bersalin sangat teruja nak baca. Hehe. Bukan la tips pun sebenarnya, cuma perkongsian cara yang mrsaidil buat bila dah bersalin. Lain orang lain cara, lain orang lain petua, kan? Terpulang nak ikut yang mana, yang penting hasil akhir dia kurus atau tetap sama bentuk badannya *aduh terasa*.

Ini adalah sedikit tips mudah nak kurus selepas bersalin:
  1. Berurut - sangat penting untuk buang angin dan ringankan badan
  2. Bertungku - kembalikan kesegaran badan, mengecutkan rahim dan membakar lemak 
  3. Pakai bengkung - mengempiskan perut dan membentuk tubuh badan
  4. Menyusu - teruskan menyusu anak dengan susu badan *InsyaAllah cepat kurus*
  5. Makan makanan seimbang - untuk kekal sihat, kurus dan banyakkan susu dalam badan

Rasanya tu je yang mrsaidil buat untuk kembalikan bentuk badan asal sebelum mengandung. So far ada la hasilnya, mrsaidil nampak kurus. Tapi kena terus buat sampai habis pantang. Lepas pantang kalau nak buat, boleh je sampai dapat bentuk badan idaman *gitu*.

Kalau dah cuba tapi tak ada hasil, mungkin korang boleh buat cara yang lain sebab lain orang lain kadar metabolisma dia. Ada yang cepat kurus dan ada yang susah nak kurus. Yang penting kena ada displin dalam diri. Tak perlu beribu tips kalau buat 2 3 hari lepas tu dah give up, kan? Biar sikit tips yang kita buat tapi ada displin yang tinggi untuk buat setiap hari *aduh terasa*.

Mungkin perkongsian ni perkongsian mudah, korang macam mana? Ada cara yang lain selain yang kitorang kongsi ni? Kalau ada jangan lupa share ya. Boleh kita sama-sama amalkan. Ye idok? Itu saja entry untuk kali ni. Selamat sihat dan kurus!

Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment