Friday, 13 March 2015

Rakam dan sunting

Assalamualaikum.

Ramai yang tanya kitorang "rakam video pakai apa? edit video pakai apa?". Untuk entry kali ni kitorang akan jawab soalan korang tu. Lepas ni jangan tanya lagi ok. Hehe.

SOALAN 1: "Rakam video pakai apa?". Kebanyakkan video yang kitorang buat, kitorang rakam guna 2 gadjet iaitu kamera nikon D7000 dan handphone HTC Desire Eye. (kadang-kadang je pakai GoPro *tu pun pinjam orang punya*).

Nikon D7000

HTC Desire Eye

Kalau rakam-rakam dekat rumah kitorang prefer guna kamera nikon D7000. Dan kalau rakam-rakam dekat luar kitorang prefer pakai handphone HTC Desire Eye.

Kalau cerita bab kualiti, kamera nikon D7000 tu memang terbaik sebab 16.2 megapixel dan yang penting full HD. Handphone HTC Desire Eye pula senang nak dibawah kemana-mana dan tak berat macam dslr. Boleh masuk poket dan boleh rakam bila-bila masa. Handphone ni quite interesting sebab kamera depan belakang 13 megapixel dan full HD juga. Apa-apa pun kualiti kedua-dua gadjet ni sangat puas hati. TERBAIK!

SOALAN 2: "Edit video pakai apa?". Kitorang edit video pakai Adobe Premiere Pro CS6.

Layout Adobe Premiere Pro

Software ni bagi kitorang senang nak guna sebab tarik-tarik je video yang korang nak tu, pastu bubuh sound. siap! Kitorang punya video pun semua simple editing. Tak ada yang bombastik. Grafik pun tak dak, hehe.

Jadi korang dah tau jawapan kepada soalan-soalan korang tu. Sebenarnya tak kisah nak guna apa-apa jenis kamera pun. Janji korang dapat rakam moment yang korang nak tu. Nak kongsi tips pasal kamera kitorang pun tak pandai sangat, sebab kitorang pun main balun je bila buat video ni. Haha! Korang rakam dan edit guna apa? Boleh kitorang tau?

Ok lah, itu saja entry untuk kali ni.

Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment