Thursday, 5 March 2015

Jalan-jalan Kota Kinabalu Sabah

Assalamualaikum.

Saja nak share pengalaman kitorang masa pergi Kota Kinabalu (KK) tempoh hari (tahun lepas). Masa tu kiranya tengah mood honeymoon lagi la. Mraidil dah banyak kali pergi Sabah, tapi mrsaidil tak pernah pergi Sabah. Jadi pengalaman baru la buat mrsaidil menjejakkan kaki ke Sabah.

Bila cakap pasal KK Sabah ni, ada 2 benda je yang orang akan selalu sebut. Satu, pergi pulau/pantai. Dua, makan seafood. Tu kiranya benda wajib yang korang kena buat la bila sampai KK. Tapi sebenarnya banyak je tempat lain dan benda yang boleh korang buat, pergi dan melawati bila ada kat KK.

Masa kitorang pergi KK tu, ni adalah aktiviti yang kitorang buat dan pergi (yang sempat je lah sebab pergi 4 hari 3 malam je):

1. Rumah Terbalik (dekat daerah Tamparuli) - Perjalanan dari bandar KK mengambil masa lebih kurang 30-45 minit. Kat situ boleh la korang tengok sebuah rumah yang di terbalikkan dan semua barang dalam tu terbalik (RECOMMENDED).


Video pergi Rumah Terbalik (budget RM10-local, RM18-international)

2. Gaya Street (dekat tengah bandar) - Kalau korang duduk hotel dekat bandar KK, boleh pergi jalan kaki je. Dibuka setiap hari ahad dari jam 7 pagi sampai 12 tengahari camtu. Apa yang ada kat situ? Macam-macam benda ada dari cenderahati, mutiara, makanan, ikan, ayam, hamster, semua ada! (RECOMMENDED)


Video pergi Gaya Street (budget ikut suka, maybe RM100 - RM150)

3. Makan Seafood (Seri Selera Kampung Air) - Dekat sini banyak gerai yang jual seafood. Jadi kena pilih la nak pergi yang mana satu. Sebenarnya ada lagi tempat lain selain dekat Seri Selera Kampung Air ni macam dekat Pasar Filipin, Ganyang Seafood dan lain-lain. Just choose the best! (RECOMMENDED)

Video makan seafood (budget lingkungan RM100-RM150)

4. Makan Lokan Bakar & Puding Kelapa (dekat daerah Sipanggar) - Tempat dia dekat dengan Politiknik KK atau UiTM KK (kalau tak silap la). Kalau datang dari bandar KK perjalanan mengambil masa 20 hingga 35 minit. Lokan bakar ni memang sedap gila! Lokan ni spesis kerang juga kot, haha! Tapi serius sedap. Kena pulak puding kelapa sejuk yang ada dalam kelapa! Memang terbaik! Memang terangkat! (RECOMMENDED)

Video makan lokan bakar & puding kelapa (budget lingkungan RM30 - RM50)

Tu je benda yang sempat kitorang buat dan sempat pergi masa ada kat KK. Ada lagi banyak tempat menarik yang boleh korang pergi. Ini antara tempat yang menarik dan boleh korang lawati:
  1. Gunung Kinabalu
  2. Tunku Abdul Rahman Park (Pulau Manukan, Pulau Sapi, Pulau Mamutik, Pulau Sapi, Pulau gaya)
  3. Pantai Tanjung Aru
  4. Monsopiad Cultural Village
  5. Poring Hot Spring, Kinabalu Park
  6. Klias River Cruise
  7. Muzium Sabah
  8. North Borneo Steam Train
  9. The Green Connection
Yang penting bila korang nak bercuti ke KK Sabah ni atau pergi mana-mana sekali pun, kena rancang perjalanan korang. Kalau nak pergi semua list yang kitorang bagi ni sekurang-kurangnya kena habiskan masa selama 7 hari. Yang penting duit tu kena ada dalam poket la. 

Cakap pasal budget, kitorang beli tiket flight dan hotel guna Airasiago. Masa tu dapat harga RM600+.  Lepas tu budget makan minum, shopping around RM600. Jadi jumlah keseluruhan tak lebih RM1500. Murah kan perbelanjaan untuk 2 orang selama 4 hari?

Jadi kepada semua pembaca, harap entry kali ni membantu korang kalau korang ada rancangan nak pergi ke Kota Kinabalu Sabah. Siapa kata KK tak best? Ada duit lebih tu jom cuti cuti Malaysia.

Assalamualaikum.

7 comments:

  1. Aidil, ada contact any transports with driver tak kat sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada la. masa kitorang pegi pun kawan yang amek. hehe

      Delete
  2. hi.. singgah sini utuk cari idea buat iti ke sabah.. thanks for sharing :-)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
    En Roslan 0168392919 (whatsapp)
    Email : borneoukinabalutour@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
    En Roslan 0168392919 (whatsapp)
    Email : borneoukinabalutour@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Tel : 0129600702 / 0163751978
    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Kami menyediakan Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..

    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    *Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

    Hubungi kami
    0129600702
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete
  6. Kereta Sewa Afra Kota Kinabalu
    Kereta Sewa Serendah RM70/day *terma dan syarat
    Whatsapp : 0128031380 untuk tempahan
    Whatsapp : 0128031380 untuk tempahan

    ReplyDelete